Hírek - Jelentős nemzetközi siker

Jelentős nemzetközi siker: német, olasz gyártókat előzött meg a POLIOL

Magyar flakonfúvó gép dolgozik ezentúl a horvát mosószerpiac legnagyobb szereplőjének gyárában. A 100%-ban magyar tulajdonú POLIOL Kft. egy korszerű, energiahatékony PET-flakonfúvógépet helyezett üzembe a napokban a SAPONIA eszéki üzemében.

A lakiteleki POLIOL Gépgyártó és Csomagolástechnikai Kft. több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező vállalkozás a műanyag csomagolóipar és a fémmegmunkálás területén. Portfóliójában a PET-flakonok gyártása ugyanúgy megtalálható, mint flakonok alakadó szerszámainak késztése és flakonfúvó gépek gyártása.

Az 1989-ben alakult vállalkozás a legnevesebb hazai márkákkal dolgozik együtt: 2006-ban például már 80 millió flakont gyártott a Szentkirályi Ásványvíz Kft. részére, míg két évvel később 5 literes Szentkirályi flakonja Nívódíjat kapott.

A társaság a PET-palack gyártás mellett 1999-től saját tervezésű flakonfúvó gépeket is készít. A magyarországi gyártás kapacitásának növelése mellett Belgiumban, Macedóniában, Szerbiában, Romániában, Algériában és Horvátországban is dolgozik már POLIOL flakonfúvó gép. A jövőben pedig még nagyobb hangsúlyt helyeznek a külpiaci jelenlétre.

A cég utóbbi országgal az elmúlt napokban még szorosabbra fűzte gazdasági és szakmai kapcsolatait, miután egy nemzetközi együttműködés eredményeként egy PE-2 UNI típusú PET flakonfúvó gépet szállított a horvátországi SAPONIA vállalatnak.

Ézsiás Bálint ügyvezető igazgató az átadás kapcsán közölte: a magyar gép a SAPONIA saját vegyipari termékeinek a csomagolására fog PET flakonokat gyártani.

„Több mint 20 éve gyártjuk tisztán magyar know-how tudásra és gyártási tapasztalatra épülő POLIOL flakonfúvó gépeinket. A tervezésnél és a gyártásánál fő szempontunk, hogy olyan berendezéseket építsünk, amelyek időtálló értéket és stabil gyártó kapacitást biztosítanak a vevőinknek. Korszerű technológiai megoldásaink a vevőink kényelmét, produktivitását, valamint a költséghatékonyság növelését szolgálják hosszú éveken keresztül versenyképes áron” – emelte ki Ézsiás Bálint.

A Horvátországba szállított, villamosenergia felhasználás és fúvó levegő felhasználás-optimalizált gép csökkentett energiaigényű. Az alkalmazott korszerű műszaki megoldásoknak köszönhetően ráadásul alacsony szerviz- és karbantartási igényű.

„A POLIOL növekedési stratégiájával összhangban kiemelt fontosságú a külpiaci terjeszkedés. Horvátországi partnerünk, a SAPONIA pedig pontosan illeszkedik céljaikhoz. A most üzembe helyezett gép értékesítése kiemelt jelentőséggel bír vállalatunk számára a régióban” – mutatott rá a POLIOL ügyvezető igazgatója.

Az átadáson Silvija Margeta a SAPONIA műszaki igazgatója elmondta: a horvát cég 25 éve gyárt folyékony mosószereket, ezeknek a csomagolására pedig saját PET-csomagolóanyagokat használ. Eddig elsősorban olasz vagy német gyártók gépeit választották, most azonban úgy látták, minőségi ugrást jelent a POLIOL flakonfúvó berendezése.

„A folyékony mosószerek gyártásának növekedésével együtt jár a nagyobb mennyiségű PET-palack igény is, ezért 2022-ben újabb új gép beszerzése mellett döntöttünk. Eddig ismeretlen volt számunkra a magyar vállalat, de megkeresésük után meglátogattuk gyárukat a lakiteleki központban és meggyőződtünk a gépek magas műszaki minőségéről. Kiválasztásunknál a legfontosabb szempont ugyanis a gépek gyártás során tanúsított minőségi működése volt” – méltatta a magyar fejlesztésű flakonfúvó gépet a SAPONIA műszaki igazgatója.

Silvija Margeta hozzátette: különösen nagyra értékelik, hogy a POLIOL betartotta a vállalt szállítási határidőket, ami már magában nagy siker a mai kihívásokkal teli időkben. Egyben rámutatott, hogy ez csak az első a sikeres, közös projektek sorában, hiszen a jövőben további együttműködést tervez a horvát mosószerpiac legnagyobb szereplője, a SAPONIA és a flakonfúvókat gyártó magyar vállalat, a POLIOL.

A két cég egyébiránt elkötelezett az újrahasznosított PET anyagok felhasználási arányának növelésében. A horvát fél a jövőben újrahasznosított előformából tervezi a palackokat gyártani, amelyek tesztelése már folyamatban van. Míg magyar partnere éppen úgy gyártja csökkentett energiaigényű gépeit, hogy azok alkalmasak legyenek az RPET anyag használatára, így a környezetbarát működésre.

 

  

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk